Bij afwezigheid van Heeren-sensei, nam Kikuta-sensei vandaag de leiding over de les.
Zoals gebruikelijk werd de les geopend met rekken, suburi, voetenwerk oefeningen en kihon. Tijdens de basis- en gevorderde oefeningen besteedde Kikuta-sensei extra aandacht aan de volgende onderwerpen.
Betreffende fumikomi:
- Er werd nogmaals nadruk gelegd op het punt dat men de rechter voet niet dient op te tillen, maar naar voren dient te laten glijden. Een opgetilde, rechter voet vertelt jouw tegenstander dat je een poging maakt om men te raken.
- Er werd nogmaals nadruk gelegd op het punt dat men diep in dient te stappen en vooral niet de rechter voet te kort te laten bewegen. Val aan vanuit issoku-itto-maai, dus stap indien nodig wat in. Maak dan een lange, diepe stap, duwend vanuit de heupen.
- Wanneer je in issoku-itto-maai bent, verplaats dan niet eerst je linker voet alvorens aan te vallen. Je vertraagt jezelf daar alleen maar mee. Ben je op de juiste afstand, duw je dan voorwaarts vanaf je linker voet en vertrouw er op dat je de afstand correct had ingeschat. Zat je fout, pas dan volgende keer je afstand aan, of de kracht waarmee je instapt.
Betreffende omote en ura:
- We voerden een aantal oefeningen uit met betrekking tot de omote en ura zijden van de shinai. Voor uitleg over de termen hier onder verwijzen we naar ons artikel our article “Waza explained”.
- We begonnen met osae men op omote, als een vervolg van onze fumikomi oefeningen.
- Sensei besprak toen de kwestie van de wijze waarop veel kendoka een “standaard” men aanval pareren. In een reflex heffen zij hun shinai op, in een diagonale lijn. Deze manier van blokkeren leidt echter tot een opening aan de ura zijde. Aldus oefenden we de volgende technieken in drie-persoons uchikomi geiko groups:
-
- Osae men op omote
- Osae men op ura
- Seme naar men, ura-men
- Seme naar men, ura-kote
- Harai men op omote
- Harai men op ura
- Kote – Kaeshi kote
- Kote – Kaeshi dou
- Men-taiatari-dou, kote-men
Na de les herhaalde sensei de boodschap die Heeren-sensei ons twee weken geleden ook meegaf: het belang van het juiste opzetten van je men. Dit is niet alleen nodig voor je eigen veiligheid, maar ook opdat je de monomi (de kijk-gleuf in de mengane) correct kan gebruiken en beschermen. Sensei merkte tijdens de jigeiko rondes dat veel mensen te hoog of te laag kijken, in plaats van door de monomi. Dit heeft twee nadelen: ten eerste is de monomi een zwaktepunt, waar een aanval doorheen kan komen, ten tweede beperk je jouw eigen gezichtsveld.