De weg naar kwaliteit

Met dan aan Curtis van Kendo USA voor de toestemming om zijn werk te citeren (origineel).

================================

In kendo is er een gezegde dat stelt dat 1000 trainingen je kendo sterken en dat 10.000 trainingen haar polijsten. Onderzoek heeft aangetoond dat je 10.000 uur moet investeren in oefening om expert te worden. Dus, laten we wat rekenwerk doen.

Over het algemeen trainen we 45 weken per jaar. Lukt het je dus op magische wijze om alle trainingen bij te wonen, dan komen we bij de volgende tabellen.

Eerst, om onze kendo te sterken (we laten de “expert” 7-dan/8-dan berekening even zitten):

Training
per week
# training
per jaar
1,000 trainingen
1 45 22.2 jaar
1.5 67.5 14.8 jaar
2 90 11.1 jaar
2.5 112.5 8.9 jaar
3 135 7.4 jaar
4 180 5.6 jaar
5 225 4.4 jaar
6 270 3.7 jaar

================================

Of de “10.000 uren regel nu waar is of niet, het is in elk geval een interessante theorie over wat er nodig is om ergens erg goed in te worden. Curtis’ rekensommen tonen ons iets dat we al weten: wil je ook meer een beetje goed worden in kendo, dan moet je heel veel trainen! Onze dojo organiseert drie lessen per week, maar veel van onze leden bezoeken daar maar één van. Dit suggereert dat je minstens tweeëntwintig jaar bezig bent om ook maar enig niveau te bereiken!

Aan het begin van het seizoen schreef Bert Heeren-sensei een brief aan zijn leerlingen. In deze brief roept hij iedereen op om kendo serieus te nemen, als een budō en niet als hobby of sport. Als je aantoonbare resultaten wilt bereiken moet je minstens twee keer per week training, het liefste drie keer. En het mooie is: jouw lidmaatschapsgeld betaalt voor drie lessen in de week! Het enige dat je hoeft te doen is op te dagen en je beste inzet te tonen! En vergeet de suburi niet die je thuis kan doen.

Dus! Almere, trek de stoute schoenen aan en kom op dinsdag en/of zaterdag keihard knallen in Amstelveen! En Amstelveen, reis op de zaterdagochtend eens af naar Almere voor extra kata oefeningen en voor nieuwe gezichten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *