Samenvatting les, 20/10

Deze samenvatting is voor de middagsessie in Amstelveen.

In voorbereiding op de Nederlandse kampioenschappen, bestond de training uit shiai kihonenjingeiko en jigeiko. Er werd veel uitgelegd over hoe een shiai verloopt en een aantal dingen die je juist wel of juist niet moet doen..

Voordat de training begon was er ook nu  een shinai check. De warming-up was zoals normaal ook het geval is behalve dat er een oefening bijkwam.  Het doel van deze ki-ken-tai ichi oefening was om je shinai eerst naar joudan te doen voordat je sloeg, naar voren glijdt en ondertussen ook een goede kiai laat horen. Normaal gesproken is dit een oefening die beginners vaak doen maar omdat kendoka niet de goede ki-ken-tai ichi lieten zien werd dit gedaan. Bovendien is het sowiezo niet verkeerd om zo nu en dan deze oefening te doen met alle aanwezige kendoka.

Daarna was het tijd voor de kihon. Om de kendoka beter voor te bereiden op de Nederlanse kampioenschappen, moesten alle slagen tijdens de kihon een echte ippon zijn. De volgorde van de oefeningen was als volgt :

 • Kirikaeshi
 • Ookii men
 • Ookii kote men
 • Men zo snel mogelijk
 • Kote zo snel mogelijk met tai-atari als zanshin
 • Ai-men. Tijdens de Ai-waza moesten beide kendoka een klein stukje naar de zijkant afwijken (een paar centimeters) zodat je langs elkaar kunt.
 • Ai-kote, shidachi doet onmiddelijk men daarna. De motodachi moet een ippon scoren op de kote.

Na de kihon gingen we verder met enjingeiko. Het doel van deze oefening is om de afstand tussen jou en je tegenstander beter te leren inschatten en om je timing te verbeteren. Omdat de tegenstanders telkens van achteren komen is er maar een korte tijdspanne om de oefening goed uit te voeren. De motodachi moet de shidachi zo weinig mogelijk tijd geven als maar mogelijk, maar wel genoeg voor de shidachi om zijn technieken naar behoren uit te kunnen voeren. De enjingeiko bestond uit ai-men  en ai-kote, shidachi men. Dit was dus hetzelfde als de laatste twee oefeningen van de kihon.

Toen was het tijd voor jigeiko, waarna Heeren-sensei wat dingen over een shiai uitlegde :

 • Het moment om toe te slaan is als je tegenstander niet in de kamae staat. Bijvoorbeeld, als je tegenstander een paar waza heeft gedaan en hij je voorbij is en omdraait. In het moment waarop hij draait staat hij helemaal open en dat is een mooie gelegenheid om te gebruiken om een mooie ippon te maken.
 • Wat je ook doet, zorg dat het overtuigend is tijdens een shiai. Zorg dat je opvalt voor de shimpan zodat ze meer aandacht zullen besteden aan wat jij aan het doen bent. Als jij hun aandacht hebt, dan betekent het ook dat jouw tegenstander die automatisch niet heeft, dus als je waza doet dan is de kans de shimpan je een ippon toekent veel groter. Heeren-sensei zei dat je de shimpan moet helpen zijn vlag omhoog te doen voor je. Dit is makkelijk als je gewoon laat zien dat je een punt hebt gemaakt door middel van een sterke kiai en een sterke intensiteit, in plaats van alleen een goede techniek te laten zien.
 • Als je een punt hebt gescoord, juich dan niet. Dit kan worden afgestrafd met een hansoku.
Heeren-sensei heeft ook nog een paar dingen uitgelegd die je zou moeten doen voor de training:
 • Zorg dat je niet gespannen bent. Raak niet gefrustreerd door dingen waar je toch niets aan kunt doen. Bijvoorbeeld, raak niet gefrustreerd als de officials besloten hebben om een pauze in te lassen net voor jouw shiai. Laat je tegenstander zich daar maar zorgen over maken, maar maak er het beste van. Dit is onderdeel van heijoushin en mushin.
 • Neem je tijd voordat je in de shiaijou stapt. Als je je nog niet klaar voelt dan kun je het nog uitstellen voor een korte tijd zodat je je wel klaar kunt maken. Stap pas in de shiaijou als je daar klaar voor bent, de shimpan en je tegenstander die wachten wel op je.
 • Als je naar beneden gaat in sonkyou, doe dit dan net wat later als je tegenstander, ga als het ware over hem heen met je spirit.
 • Als je daarna omhoog komt, stap dan direct naar rechts om je kote te beschermen. Mocht je tegenstander niet naar rechts stappen, of zelfs naar links, ga dan voor zijn kote.
 • Nogmaals, juich niet nadat de shimpan je een ippon heeft toegekend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *