Deze samenvatting is voor de middagsessie in Amstelveen.
Na de shinai controle en warming-up begon de training, geleid door Tanida-sempai, met kirikaeshi en kihon oefeningen. De kihon oefeningen bestonden uit ookii-men, ookii-kote, ookii-dou, gevolgd door ni-dan waza ookii-kote-men. Al met al was het een conventionele training die werd afgesloten met jigeiko en meer kirikaeshi.
De volwassenen hebben tijdens de les ook tsuki kunnen oefenen.
Aandachtspunt tijdens alle kihon oefeningen is dat motodachi de doelen goed moet openen, zodat shidachi correct kan slaan. Motodachi en shidachi moeten samen werken en elkaar aanvoelen, zodat de oefening kan slagen.
Verdere aandachtspunten uit de hayai/chiisai oefeningen:
- Bepaald zelf wat voor jou de juiste afstand is om toe te slaan.
- Houd oog op de snelheid en de grootte van je slagen.
- Als je opdracht krijgt een oefening te doen, dan is het niet de bedoeling dat je “eventjes” die doelen raakt. Maak het correcte kendo, zodat jouw kendo groeit! Bouw op, voel de afstand, en controleer je eigen acties.
- Tijdens chiisai dou hoeft motodachi zijn shinai niet helemaal naar jodan no kamae te tillen. Een kleine verhoging van de kamae moet al genoeg zijn voor shidachi om het doel te raken. Dit is ook wat je tegen zal komen in shiai, daar opent men ook niet wagenwijd.
Zoals gezegd werden de kihon oefeningen gevolgd door jigeiko voor de volwassenen en shiai geiko voor de kinderen. Dit deel van de training duurde wat langer dan normaal, zodat iedereen ruime kans kreeg om met zo veel mogelijk mensen te sparren. Er was ook een prachtkans voor mitori geiko, toen Mark Herbold-sensei ging sparren met Tanida-sempai.
De training van vandaag bevatte weinig uitleg en daarom lag de nadruk om zelfbewustzijn en op zelf-correctie. Het is heel belangrijk een goede concentratie te hebben en een alerte geest (zanshin). Je moet niet alleen “doen”, je hele geest moet betrokken zijn bij de actie. Doe iets vol convictie en controleer nadien je acties.