Samenvatting les 1, 13/10

Deze samenvatting is voor de ochtendsessie in Almere.

De dag begon met een prettige verrassing: Hillen is terug om samen met Loyer-sensei en Kris-fukushou ons te onderwijzen. Voor ons doen was de groep lekker groot, met 21 man (2 nieuwelingen) waarvan negen in bogu.

Na onze kata oefeningen en de warming up begonnen we meteen met kihon oefeningen. Loyer-sensei nam de ‘newbies’ terzijde voor de beginselen, terwijl de beginners men, kote-men en kote-men-do oefenden met motodachi in bogu. Het deed me groot plezier om te zien dat tijdens de mawari geiko iedereen, beginners en ervaren mensen, goede reiho vertoonden: buig (onegai shimasu), stap in kamae, doe de oefening, terug in kamae, osameto en stap terug, buig en buig opnieuw wanneer iedereen klaar is (arigatou gozaimashita).

De beginners voegden zich na deze oefeningen bij Ton-sensei voor verdere kihon training, terwijl de mensen in bogu waza oefeningen deden. Chiisai kote-men, kote kote-men, men debana-kote, men hiki-men ai-men en men kaeshi-do. Elk van deze oefeningen werd twee tot drie keer herhaald, met tussendoor steeds één minuut jigeiko.

Bij al deze oefeningen herinnerde Kris-fukushou ons aan het belang van het opbouwen van spanning, van correct voetenwerk en van het voelen van afstand en de kans om toe te slaan. Probeer verschillende aanpakken voor het binnendringen: de ene keer kom je langzaam ongemerkt dichterbij, de andere stap je in één keer moedig naar binnen voor je slag. In debana-kote stap je niet zomaar aan de kant, bij je slag ga je naar voren en toon je nadien zanshin. Houd bij alle technieken je bewegingen klein, anders ben je simpelweg te langzaam. Met alle oefeningen is het van het grootste belang dat motodachi zijn beste aanval doet! Zonder goede chiisai-men kan je geen kaeshi-do oefenen. Dus sla niet maar wat, maak het je beste aanval!

De les werd afgerond met drie rondes uchikomi geiko (derde ronde was kakari geiko voor hen in bogu). Men nam het op tegen Kris-fukushou, Hillen-sensei, Raoul-sempai en Charl-sempai.

In de afsluiting hadden de leraren nog opmerkingen:

  • Ton-sensei was verbaasd over hoe buiten adem en uitgeput sommige mensen er uit zagen in de rondes uchikomi geiko. De les was niet zo zwaar geweest en hij zag geen bakken zweet, dus waarom deed iedereen zo moe? Hij merkte ook op dat in deze rondes ieders voetenwerk volledig aan stukken ging.
  • Hillen-sensei merkt op hoe erg zijn pols en hoofd pijn doen: veel mensen slaan met kracht in plaats van snelheid. We zijn niet aan het houthakken! Zweepslagen in plaats van mokerslagen, dat is wat we willen.
  • Hij meende tevens dat mensen in de veronderstelling zijn dat uchikomi geiko snel en gehaast moet zijn, helemaal wanneer men wordt geacht het in één adem te doen. Men werd slordig! In plaats daar van is het juist de bedoeling dat je rustiger wordt. Door efficiëntere bewegingen te gebruiken verspil je minder adem en energie.
  • Kris-fukushou was het eens met Hillen: houthakkers. Mensen vertrouwen op kracht uit de rechter arm, maar we willen juist snelheid uit de linker pols en onderarm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *